Оролцогч 21
Эксперт Байр суурь
А.Сэвжид Сэтгүүлч

Хүнсний нэмэлтийн үнэнийг өчих нь

Иймд хүнсний бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлд төрөл бүрийн үнэрт бодисуудыг байгалийн гаралтай түүхий эдээс гарган авсан охь, ханд, эфирийн тос, өтгөрүүлсэн шүүс болон зохиомлоор нийлэгжүүлж гарган авсан

2015.03.04
Д.Батжаргал M-Си-Эс Кока-Кола компанийн чанарын баталгаажилтын менежер

Д.Батжаргал: Хамгийн их судлагдсан бүтээгдэхүүн бол хүнсний нэмэлтүүд байдаг

Байгалийн хүнсний нэмэлтүүд болох давс, нүүрсхүчлийн хий, шар буурцагнаас гаргаж авдаг лецитин, цитрусын төрлийн жимсний хальснаас гаргадаг пектин, исгэгч, нимбэгний шүүс зэргийг хоол хүнсэндээ хэрэгл

2015.01.13
А.Амаржаргал ХХААЯ-ны Хүнсний үйлдвэрийн бодлого зохицуулалт, хэрэгжилтийн газрын мэргэжилтэн

А.Амаржаргал: Хуулиараа хэрэглэгч хянагчийн үүрэгтэй

Ер нь хүнсний нэмэлтийн судалгаа байх ёстой ч тэр нь зөвхөн шинэ хүнсний нэмэлтийг гаргаж авсан тохиолдолд байна. Зөвхөн мөрдөгдөж байгаа стандартад бүртгэгдээгүй нэмэлтүүд байсан болохоос биш хүний б

2015.01.05
Б.Эванс Черчилль компанийн гүйцэтгэх захирал

Барри Эванс: Хүнсний аюулгүй байдал бол Дэлхий нийтийн асуудал

Европт хүнсний нэмэлттэй бүтээгдэхүүн буюу Е кодтой болон хүнсний нэмэгдэл гэх ойлголт нь тусдаа байдаг. Энэ нь маш нарийн зохицуулалтаар явагддаг. Үйлдвэрлэгчдийн хувьд 350 гаруй төрлийн Е дугаартай

2014.12.31
Б.Энхтунгалаг НЭМҮТ-ийн эрдэм шинжилгээний ажилтан

Б.Энхтунгалаг: Хүнсний нэмэлтийн талаар нарийвчилсан судалгаа байдаггүй

Ер нь хүнсний нэмэлтийн талаар нийтлэг нэг ойлголт байгаа нь хүнсний нэмэлтийг хэтрүүлэн хэрэглэвэл эрүүл мэндэд хортой. Гэхдээ хүнсний аюулгүй байдлын тухай хуульд зааснаар үйлдвэрлэгч өөрийн бүтээгд

2014.12.31
Д.Оюунбаяр Хүнсчдийн Холбооны талх, гурилан бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлийн зөвлөх багийн гишүүн, Бамбууш ХХК-ийн ерөнхий технологич

Д.Оюунбаяр: Шинжлэх ухаанаар батлагдаж, Олон улсад хүлээн зөвшөөрөгдсөн зүйл

Хүнсний нэмэлтийг ашиглахдаа бүтээгдэхүүний бие бүтцийг сайжруулахын тулд ашигладаг. Мэдээж ингэхдээ зохих хэмжээ нормын дагуу мөрдөж үйл ажиллагаандаа тусгадаг. Жишээ нь сайжруулагчыг гурилынхаа жинг

2014.12.31
Л.Дамдинсүрэн Монголын Хүнсчдийн Холбооны Хүндэт Ерөнхийлөгч, Зөвлөх инженер, Техникийн Шинжлэх ухааны доктор (Sc.D)

Л.Дамдинсүрэн: Үндэсний үйлдвэрлэгчийн эсрэг үйл ажиллагаа явагддаг

Үүнд нэг л жишээ хэлэхэд хойд хөршөөс импортолдог зөөхий гэхэд 20 хувийн тослогтой гэж бичсэн байдаг. Гэтэл 20 хувийн тослогтой зөөхий хэзээ ч тийм өтгөн байдаггүй. Харин хэрхэн өтгөрүүлдэг гэхээр бүт

2014.12.31
Ч.Нарангэрэл Сэтгүүлийн зөвлөлийн гишүүн, Технологийн дээд сургууль, сургалт хариуцсан дэд захирал, доктор, профессор

Ч.Нарангэрэл: Хяналтын байгууллага иргэдийг зөв мэдээллээр хангах нь чухал

Тэгэхээр хэрэглэгч өөрөө мэдээлэл сайтай байж өөрийн биед тохирсон хүнсний нэмэлттэй хүнсийг хэрэглэх нь зохимжтой. Харин тэдгээр хүмүүсийг зөв мэдээллээр хангах үүргийг Хяналтын байгууллагууд, ТББ, ү

2014.12.30
Х.Гиймаа Монголын хүнсчдийн холбооны гүйцэтгэх захирал (2008-2017)

Х.Гиймаа: Буруу ташаа мэдээллийг хэрэглэгчдэд хүргэж байгаа нь тун харамсалтай

Судалгааг хийхийн тулд лабораторын нарийвчилсан шинжилгээнд тулгуурлаж,ямар хүнсний нэмэлтийг бүтээгдэхүүнд хэдий хэмжээгээр нэмэхэд, тэр нь хүний биед ямар сөрөг нөлөө үзүүлэх талаар үндэслэлтэй хийх

2014.12.30
Г.Оюун "Само институт" ХХК-ийн Гүйцэтгэх захирал, Доктор

Д.Оюун: Хүнсний нэмэлт ч байх ёстой зүйл, түүнийг хянах нь ч зайлшгүй хэрэг

Дэлхийн хүнсний хэрэглээний чиг хандлага хаашаа явж байна, манай улс алийг нь анхаарах ёстой юм, юуг нь төрийн бодлогын хэмжээнд авч үзэх ёстой юм гэдэг дээр нарийвчилсан судалгаа явуулах шаардлагатай

2014.12.27
Г.Даваадорж Сэтгүүлч

Хүнсний нэмэлтийн хэрэглээ дэлхийд

Тухайн бүтээгдэхүүн Е кодтой байгаа тохиолдолд аюулгүй байдлын бүх үзүүлэлтийг хангасан, эрүүл мэндэд сөрөг нөлөөгүй гэсэн үг.Европын холбооны улсуудад аливаа нэмэлтийг үйлдвэрлэлд ашиглахын өмнө маш

2014.12.27

Г.Ганчимэг: Бүтээгдэхүүнд байгалийн гаралтай нэмэлтүүд ашиглах хандлага ихсэж байна

Гэхдээ хүнсний нэмэлтийн аюулгүй байдлыг нарийвчлан тодорхойлох үндэсний лабораторийг төр засгийн хэмжээнд шийдвэрлэх нь үйлдвэрлэгчид томоохон дэмжлэг болох болов уу гэж боддог.

2014.12.26

Ц.Батсүх: Дотооддоо хүнсний нэмэлтийг байгалийн нөөц, эсвэл технологийн аргаар гаргах боломж бий

Хүнсний үйлдвэрлэлийн салбарт бүрт судалгаа, мэдээллээр бүрэн хангагдсан мэргэжлийн боловсон хүчний баг бэлтгэх шаардлагатай. Олон улсын болон хөрш хоёр оронд хэрэглэдэг нэмэлтийн чиглэлээр ямар бодло

2014.12.23
С.Уянга Хүнсчдийн Холбооны Мах, махан бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлийн зөвлөх багийн гишүүн, Мах импекс ХК-ийн лабораторийн эрхлэгч, тэргүүлэх инженер, Доктор

С.Уянга: Хамгийн түрүүнд хэрэглэгчдийн төөрөгдлийг арилгах хэрэгтэй

Ер нь анхнаасаа Е кодын талаар буруу мэдээллийг тарааж хэрэглэгчдийг буруу бодоход хүргэсэн. Тэгэхдээ ихэнх мэдээлэлд Е кодтой хүнсийг хэтрүүлэн хэрэглэвэл аюултай гэх талыг дэндүү их түгээсэнд байгаа

2014.12.23
Л.Болор “Мах Маркет” ХХК-ийн Гүйцэтгэх захирал

Л.Болор: Иргэдэд буруу мэдээлэл хүрснээр үйлдвэрлэгч нар хохирдог

Ингэж хэрэглэгчдийн мэдлэг, боловсролыг дээшлүүлэх нь зайлшгүй хэрэгтэй зүйл болчихоод байна. Ингээгүйн улмаас хэрэглэгчдэд хүрсэн ташаа мэдээлэлд бүх нийтээрээ итгэх, түүнээс болоод үйлдвэрлэгч нарт

2014.12.22
Д.Даваасүрэн Стандартчилал хэмжил зүйн газрын Стандартчилал, техникийн зохицуулалтын хэлтсийн мэргэжилтэн

Д.Даваасүрэн: Хүнсний нэмэлтийн шинэчилсэн стандартыг 2015 оны эхний улиралд батална

Уг нь энэ онд багтаах төлөвлөгөөтэй байсан хэдий ч орчуулгыг дахин нягтлах шаардлага гарсны улмаас хугацаа хойшилж байна. Манай улсын стандартад тусгаагүй ч олон улсын стандартад тохирч байвал олон ул

2014.12.18
Л.Энхтуяа Мах Маркет компанийн ерөнхий технологич

Л.Энхтуяа: Хүнсний нэмэлт нь бүтээгдэхүүнийг эрсдлээс хамгаалдаг

Е код буюу хүнсний нэмэлтийг хэрэглэх ёстой хамгийн том шалтгаан нь орчин, цаг уураас хамаарч бүтээгдэхүүн хэрэглэгчдэд хүрэх хүртэл 18-24 дамжлагаар дамждагт байгаа юм. Гэтэл бүх дамжлагын аль ч хэсэ

2014.12.17
Б.Алтантуяа Мэргэжлийн хяналтын Ерөнхий Газрын дэргэд дэх Хүнсний Аюулгүй Байдлын Үндэсний Лавлагаа Лабораторийн менежер

Б.Алтантуяа: Хүнсний нэмэлттэй бүтээгдэхүүнийг зохистой хэрэглэх нь зөв

Дэлхийн олон улсуудад хүнсний нэмэлтийн хортэй эсэх талаар клиник туршилт, судалгаа явуулсаар л байгаа. Голландад 1500 хүнд тодорхой давтамжтайгаар хүнсний нэмэлттэй бүтээгдэхүүн хэрэглүүлэн клин

2014.12.16
Ч.Энх-амгалан МХЕГ-ын Хүнс хөдөө аж ахуй, үйлдвэрлэл үйлчилгээний хяналтын газрын дарга

Ч.Энх-Амгалан: Хүнсний нэмэлт болгон хортой гэж үзэх нь өрөөсгөл

Судалгааны дүнд олон улсад бүртгэгдээгүй дөрвөн төрлийн хүнсний нэмэлт манай улсад байдаг нь илэрсэн. Хаяг шошгоны зөрчил их байна. Хаяг шошго бол тухайн хүнсний нэмэлтийн хадгалалт, тээвэрлэлт, ашигл

2014.12.15
Д.Ганзориг Эрүүл мэндийн яамны Бодлогын хэрэгжилтийг зохицуулах газрын Нийгмийн эрүүл мэндийн хэлтсийн Хоол тэжээл, хүнсний аюулгуй байдлын бодлогын хэрэгжилтийн зохииуулалт хариуцсан мэргэжилтэн

Д.Ганзориг: Монгол улсын хүнсний нэмэлтийн хэрэглээ асар их

Зах зээлд 3000 илүү тооны хүнсний нэмэлт ашиглагдаж байгаа ч Европын холбоо одоогоор 380 орчмыг нь аюулгүй гэж бүртгэсэн байдаг.Монголын хүн ам цөөхөн, ядуу байна, бас маш их эрсдэл дунд амьдарч байна

2014.12.11
Э.Энхцэцэг ШУТИС-ийн Хүнсний инженер БиоТехнологийн сургуулийн ахлах багш

Э.Энхцэцэг: Хэрэглэгчдэд хянах боломжийг нь олгох хэрэгтэй

Судлахдаа үйлдвэрлэгч нарын бүтээгдэхүүнд ашигласан хүнсний нэмэлтийг импортлогчдын оруулж ирсэнтэй харьцуулсан. Тэгэхэд олон улсад хүлээн зөвшөөрөгдөөгүй будагны төрлийн зарим нэмэлтийг ашиглаж байса

2014.12.11
Эксперт Сэтгэгдэл

Хүн нүүрэндээ байнга тос нялаад байвал батга гараад хэцүүддэгтэй адил хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүнийг судалгаа, шинжилгээнд тулгуурлан өөрт хэрэгтэй бодис нэмэлтээ хэрэглэж занших сургалт, сурталчилгааг сайн явуулах хэрэгтэй байна.

2015.10.14

Хойт урд хөршүүдээс Монголд оруулж ирдэг хүнсний бүтээгдэхүүнд хяналт тавих асуудал шаардлагтай түвшинд хүрэхгүй байгаа нь иргэдийн аюулгүй амьдрах нөхцөлд зохих хэмжээгээр саад учруулж байна.Хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүний ойлголт, мэдээлэл, эрдэмтэдийн үг дутагдаж байна.

2015.09.11
Б.Мөнх-Алдар Иргэдийн шударга шүүх ТББ Гүйцэтгэх захирал

Манай Улсын хувьд Хүнсний нэмэлтийн чанар аюулгүй байдал тал дээр үнэн бодит шинжилгээ хийх тодорхойлох лабартори дутмаг байгаа

2015.01.24
Тамжиддорж.Б БШУЯ-ны Чанарын удирдлагын төслийн зөвлөх, Чанарын мэдээлэл хөгжлийн төв ТББ-ын гүйцэтгэх захирал.

Хүнсний нэмэлтийн чанар, аюулгүй байдлын талаар хийх энгийн 3 алхам байна. Үүнд: 1-рт Хүнсний нэмэлтийн талаар хэрэглэгчдэд бодитой, үнэн мэдээлэл өгч мэдлэгжүүлэх 2-рт Хүнсний бүтээгдэхүүнд орсон нэмэлтийн талаарх мэдээллийг хаяг, шошгонд бүрэн тусгаж, нэг стандартын дагуу тэмдэглэх 3-рт Тухайн хүнсний бүтээгдэхүүний талаарх мэдээллийг үнэн бодитой байдлаар худалдан авах үедээ мэдэх боломжийг хэрэглэгчдэд олгох хэрэгтэй байна. (үүнд цахим технологийг ашиглаж болно)

2014.12.11